onsdag 16 november 2016

Vikt och volym

Just nu arbetar eleverna i 5C med VIKT och VOLYM. För att göra begreppen lite mer konkret kan man alltid laga mat eller baka bröd. Alltid trevligt att varva plugg med en härlig fralla. Genom att läsa recept övar man även på sin läsförståelse.

12 st luftiga frallor
5 dl mjölk, gärna 3% fetthalt
30 g jäst (lite mer än en halv jäst)
Ca 12 dl vetemjöl special
50 g rumstempererat smör
1,5 tsk socker
1,5 tsk salt
Pensling 
Ägg eller vatten
Förslag på topping att strö på brödet 
Solrosfrön, Sesamfrön, Pumpafrön, Havregryn eller Valmofrön


Arbetsgång: 
Värm mjölk fingervarmt, ljummen.
Blanda alla ingredienser och arbeta i hushållsmaskin (eller för hand) i ca 10 min. Degen ska inte vara kladdig, en smidig och lättarbetad deg.
Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45 min.
Häll ut degen på lätt mjölat bord. Dela i 12 bitar och forma till runda eller avlånga frallor.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 1 timme. 
Värm ugnen till 200°.
Pensla försiktigt med ägg eller vatten och strö sedan på önskad topping.
Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10-15 min.
Låt dem svalna på plåten i 10 min utan att du täcker dem med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.